Straatjutten en Virtual Reality in Rotterdam


Eind januari ging ik samen met vriendin en medestudente Denise een dagje naar Rotterdam. Nee, niet om te shoppen, maar om op zoek te gaan naar kleine trendsignalen en om te straatjutten (oké, we zijn ook naar het Boekenfestijn geweest en hebben daar wel geshopt...).

Goed, wat is straatjutten? Een aantal jaar geleden hoorde ik van Richard Stomp en zijn boek over straatjutten, het boek heb ik inmiddels thuis. Eigenlijk kun je straatjutten vergelijken met coolhunten: je gaat op zoek naar kleine trendsignalen, alleen doe je straatjutten echt letterlijk op straat. Net als strandjutten ga je op zoek naar kleine "schatten" en analyseer je daarna je interessante vondsten. De inspiratie is dus letterlijk op straat te vinden! 
Ik heb het wel eens in Tilburg geprobeerd, maar Rotterdam leek een leuke kans om ook daar eens aan het straatjutten te slaan. De dag was zeker geslaagd, want ik heb ontzettend veel signalen kunnen vinden. Ik paste de techniek van Richard Stomp toe en vond het geweldig om eens een keer op een hele makkelijke manier zoveel inspiratie op te doen. Zie hier mijn straatjut-toppers uit Rotterdam:

 In de Witte de Withstraat viel ons oog meteen op deze grote mural. De vogels zijn niet alleen prachtig gemaakt, maar de grote ekster (die van glimmende dingen houdt) heeft een trouwring tussen zijn snavel. Erboven staat de tekst "Sam will you marry me?". Een wel heel originele manier om iemand ten huwelijk te vragen!
Let's Make Wow: een openbare muur gebruiken om een huwelijksaanzoek te doen

De kantoorartikelen van Mwah die we tegenkwamen zijn wel heel grappig.  Door middel van taal proberen ze een glimlach op iemands gezicht te toveren. Met nadenkertjes, flauwe grappen en ook met gewoon leuke teksten maken ze producten zoals een weekkalender of een familieplanner net iets leuker.
Let's Make Wow: alledaagse producten opfleuren door tekstuele grapjes

In de Witte de Withstraat liepen we ook langs deze juwelier/goudsmederij. Wie de boeken en films van Lord of The Rings kent, herkent de spreuk op de ruit meteen. Een leuke knipoog naar een erg populaire franchise die ook nog eens aansluit bij het beroep van de juwelier.
Let's Make Wow: een bekende spreuk gebruiken om in één oogopslag duidelijk te maken wat je doet


Deze Mr. en Ms. Foodface laten zien hoe leuk het kan zijn om met je eten te spelen. Het gezicht op het bordje motiveert kinderen (en misschien ook wel volwassenen) om lekker creatief aan de slag te gaan met het eten op je bord.
Let's Make Wow: een "slechte gewoonte" (spelen met je eten) omtoveren tot iets leuks


Deze post-it huisjes kwamen we een aantal keer tegen en het trok al meteen mijn aandacht door de felle kleurtjes. Op dat moment wist ik niet precies waar het voor stond, maar na wat speurwerk op internet kwam ik erachter dat de huisjes worden opgeplakt voor stichting Het Vergeten Kind, om zo aandacht voor de stichting te vragen. Van 29 januari tot en met 4 februari was het De Week van Het Vergeten Kind.
Let's Make Wow: op een heel simpele en goedkope manier aandacht vragen voor een goed doel

 Zie hier; groen in de stad! En dat is niet alles, het is zelfs een stadstuinwinkel, maar mensen die in de stad wonen planten voor binnen en buiten kunnen kopen en natuurlijk allerlei handige en leuke producten om je plantjes te verzorgen.
Let's Make Wow: een kleinere versie van een tuincentrum, speciaal voor inwoners van de stad

 In de stadstuinwinkel waren deze pleisters te vinden. En het zijn niet zomaar pleisters, maar pleisters speciaal voor mensen met groene vingers die houden van tuinieren.
Let's Make Wow: een speciale functie plakken aan een alledaags object om het aantrekkelijker te maken

Tussen de vele andere platenzaken trok deze platenzaak meteen de aandacht. Niet alleen door de rode deur, maar ook door de geniale naam: De Plaatboef. Want stiekem is iedereen die platen draait een boefje haha
Let's Make Wow: een leuke en pakkende naam voor een platenzaak


Tussen het straatjutten door werden we er constant aan herinnerd dat die week het Filmfestival in Rotterdam plaatsvond. Door de posters, de tijgers op etalageruiten (zie hierboven) en door allerlei programmaboekjes die overal te vinden waren. We besloten eens een programmaboekje te bekijken, konden helaas niet naar een film, maar besloten wel om naar twee exposities te gaan.

 De eerste expositie die we bezochten was van Culturesport. Hier kreeg je een Google Cardboard en kon je door middel van Virtual Reality een preview bekijken van de Nederlandse anime serie Culturesport die dit jaar via Youtube online komt. De serie zal gaan over Rotterdamse gabbers in de jaren '90 en tieners die als spionnen gebruikt worden. Heel tof!

Bij de andere expositie hoorde een wel heel erg opvallende beleving. De expositie ging namelijk over het feit dat de lijnen en grenzen tussen geslachten steeds meer vervagen. Dit door de groter wordende acceptatie voor travestieten, androgynie en genderdysforie (in het verkeerde lichaam zitten). De Gender Swap Machine maakt gebruik van een Oculus Rift bril met Virtual Reality laat je ervaren hoe het is om in het lichaam (of geslacht) van iemand anders te zitten. Door middel van een 3D camera en door begeleiding die ervoor zorgt dat de twee personen in de machine tegelijkertijd bewegen, krijgt men de optimale ervaring. 
Helaas was er een wachtlijst en hadden we geen tijd om het zelf uit te proberen, maar het was zeer interessant om anderen bezig te zien.


Concluderend: Rotterdam is een super stad! Ik hou van de multiculturele omgeving, waarbij straten een mengelmoesje zijn van vanalles en nog wat; van kebabzaken tot designwinkels en boekzaken tot buitenlandse reisbureaus, alles ligt in één straat naast elkaar. Er valt veel te beleven en er is veel te zien. Straatjutten was een heerlijke manier om Rotterdam te ontdekken en ik ben zeker van plan om straatjutten vaker toe te passen. Lang leve de straat!



0 reacties:

Een reactie posten